NAB 2017 – 1. nap

NAB 2017 – 1. nap

Azt hiszem, a vegasi hotelek azért vannak, hogy a földszinten lévő kaszinók vendégei időnként tudjanak pihenni. Hogy a nyert (vagy még el nem elvesztett) pénzüket az emberek ne vigyék el, a vendéglátó ipar teljes skálája elérhető egy ilyen hotelben, az all-you-can-eat vendéglőtől a steakhouse-on át a különféle show-ig. Meg természetesen Starbucks és hamburger.

Reggeli után a Convention Center felé vettem az irányt a kocsival, a neten keringő hírek ellenére ingyen tudtam parkolni a Westgate hotel parkolójában, ami folytonosan össze van nőve a kiállító térrel. Megszereztem a bagde-emet és elindultam felfedezőútra. Az első napra a Central Hall-ba szerveztem minden találkozót, és a North Hall egy részére maradt még időm délután.

A Central Hall bejárata

A kiállításokon első körben mindig trendeket próbálok felfedezni. Próbálok kialakítani magamban egy képet arról, hogy merre tart a piac, mik az új vagy egyre szélesebb körben terjedő technológiák. A 4k/UHD már nem számít újdonságnak, valamilyen formában szinte mindenki támogatja. Emellé jön be egyre határozottabban (és egyre több szabvány kezdeménnyel) a HDR, támogatják a kamerák, a megjelenítők, a feldolgozó eszközök, a teljes kép lánc. A másik évek óta megfigyelhető irány az IP térhódítása. Audió téren már egy ideje létezik az AES67 szabvány, ami kompatibilissé teszi egymással a többi piacon lévő szabványt (Dante, Ravenna, Livewire, stb.). Ezzel kísérleteztünk az elmúlt időben, érdekesek a tapasztalatok, egyszer talán erről is születik majd egy blog poszt. A videó téren most még elég nagy a káosz, az SMPTE-2022-6, Aspen, TR-03, VSF, NDI, NMI és társaik most még párhuzamosan élnek egymás mellett. A videós világ közös szabványa az SMPTE 2110 lesz, sőt már most minden nagy gyártó nagy betűkkel hirdette, hogy ők kompatibilisek ezzel a szabvánnyal. Az EBU standján volt egy 10-15 rack méretű rendszer összerakva az SMPTE 2110-et támogató összes gyártó eszközéből. Elég impozáns volt, persze azt nem tudni, hogy mennyit bajlódtak vele a gyártók, mire az úgy feléledt. Ennek ellenére beszélgettem olyan mérőműszer gyártóval, amelyik azt mondta, hogy nem hisz az IP-ben, és nem is tervezik a közeljövőben IP alapú műszer fejlesztését. Szerintem nem nekik lesz igazuk…

Gondolom nem csak engem, hanem mindenki mást is, aki valaha valahol véletlenül megadta az email címét, ellátnak a gyártók, online magazinok és kiállítás marketingesek hírekkel NAB és IBC előtt. Ez most olyan méreteket öltött, hogy az NAB előtti pár hétben az összes ilyen levelet olvasatlanul töröltem, mert telítődtem. Ezért is volt érdekes személyesen végigjárni a gyártókat, és megnézni az újdonságokat.

Kattintsanak a képekre az első napi standtúrához!