Mobil videoátvitel, korszerűen

2010-ben, az IBC utolsó délutánján körbejártuk egy kollégámmal a távolkeleti pavilont, hátha látunk még valami érdekeset búcsúzóul. Az egyik kis standról elénk ugrott egy ember, aki egy hátizsákot mutatott nekünk, amibe egy (akkor még csak) 3G mobilinternet alapú mobil feladó volt. 2010-ben még kapható volt az iPhone 3GS, és akkor került piacra az első Samsung Galaxy S.

Itthon 3G volt elérhető a mobil szolgáltatóknál, elég borsos áron. Az egész ötlet ott, Amszterdamban furának, és Magyarországtól nagyon távolinak tűnt.

A történet folytatását mindannyian ismerjük. Ma, 8 évvel később, mindenki számára hozzáférhető a 4G mobil kapcsolat, és a mobil streaming már rég nem a broadcasterek kiváltsága. A mobil sávszélesség növekedéséből, a nagysávszélességű hálózatok elterjedéséből viszont a broadcasterek is profitálnak: korábban elképzelhetetlen minőségben tudunk élő bejelentkezéseket bonyolítani szinte bárhonnan, egészen kis infrastruktúrával.

A videóminőség és az átviteli megbízhatóság – hiszen nálunk ez is kritikus paraméter, nem úgy, mint a konzumer felhasználóknál – drasztikus javulása nem csak a mobil hálózatoknak, hanem a broadcast világ speciális igényeinek megfelelően fejlesztett, a legújabb technológiákat használó eszközöknek is köszönhető.

A legnagyobbak folyamatosan mutatják be újdonságaikat. Az Aviwest a 2018-as NAB-n mutatta be az új, h.265 tömörítést alkalmazó termékcsaládját, amit most ősszel az európai broadcasterek is kézbe foghattak már az IBC-n.

A korábbi PRO széria minden fontos tulajdonságát öröklő PRO3 az Aviwest új zászlós hajója. A h.265 tömörítésnek köszönhetően kisebb sávszélesség (adatforgalom) mellett tud azonos képminőséget elérni, vagy azonos sávszélesség mellett sokkal jobb és kisebb, akár 0,5mp késésű képet ad.

A PRO3 sorozatban 4 vagy 8 beépített 4G/LTE modem található, amelyek a világ minden országában használhatóak. A még biztosabb átvitel eléréséhez, vagy mobil hálózattal rosszabbul lefedett helyeken, az adóra köthető az Aviwest QUAD külső antenna. A mobil internet kapcsolat mellett a PRO3 természetesen WiFi és Ethernet csatlakozásra is képes. A PRO3 kompatibilis a korábbi, h.264 tömörítést használó eszközökkel.

A PRO3 mellett szintén újdonság az AIR sorozat. A PRO családdal szemben ezek nem V-lock vagy GoldMount csatlakozással rendelkeznek, övre akaszthatóak és saját, cserélhető belső akkumulátoruk van.

Az AIR sorozat négy külső csatlakozással rendelkezik (USB modem, WiFi, Ethernet), valamint opcionálisan rendelhető hozzá további két 4G/LTE belső modem is. Létezik h.264 és h.265 verzióban. Kialakításából következik, hogy a kisebb kamerák, DSLR-ek mellé ideális választás. Mint minden Aviwest adó, ez is képes rögzíteni, és a rögzített anyagot később továbbítani, ha erre van szükség.

Vételi oldalon, a StreamHUB legfrissebb verziója már támogatja az új, h.265 tömörítést használó adókat is. Újdonság, hogy minden StreamHUB csatornához jár MOJOPRO licensz, amivel iOS, OSX vagy Android eszközökről lehet élő közvetítést készíteni az Aviwest rendszeren keresztül. A StreamHUB-ra érkező élő videót adásba adhatjuk, vagy streamként továbbíthatjuk, hogy internetes közvetítést, IPTV adást hozzunk belőle létre.

Ha kérdése van az Aviwest termékekkel kapcsolatban, keresse a Studiotech Kft. kollégáit!