Ha szeptember…IBC!

A broadcast világban szeptember eleje = IBC, idén már 50. alkalommal. Én még csak hetedszerre vettem részt rajta, de ezalatt a hét év alatt is sokat változott a kiállítás. Eleinte a HD volt újdonság, aztán a 1080p (3G SDI), majd volt egy – azt hiszem a piac számára elég fájdalmas – roham a 3D irányába, amit a 4k, HDR, IP… követett.

Biztos én is változom, hetedszerre már nem ugyanazzal a lendülettel áll neki az ember a kiállításnak, mint az első pár alkalommal, de az utóbbi pár évben az az érzésem (bár a hivatalos statisztika nem ezt mutatja, sőt), hogy egyre kisebb a tömeg az IBC-n, és egyre ritkábban érzem azt, hogy a földre koppan az állam egy-egy megoldás vagy új termék láttán. A tömeg csökkenése akár érthető is lenne, hiszen az interneten ma már mindenhez hozzá lehet férni, sokkal kisebb hívó szó az IBC-n, hogy itt lehet tájékozódni a piac alakulásáról, az új trendekről. Többek között azért is, mert az IBC előtti heteket azzal szokták tölteni a gyártók, hogy szép sorban szivárogtatják az újdonságokat.

Az újdonságokat, amelyekkel kapcsolatban ritka a „hűha!” érzés. Egy újabb 4k kamera, 8k kijelző, egyre több gyártó lép IP platformra, felhőbe, virtuális gépen fut a virtuális stúdió. Az idei év legfontosabb trendje talán az volt, hogy az audió után (ahol a sok AoIP megoldás az AES67-ben boldogan összeforrt), az IP alapú videó hálózatok is egy új közös szabvány (tervezet) felé, az SMPTE2110 felé tartanak. A divatos szavak a 4k, a HDR és az SMPTE2110 voltak az idei évben. Ez fontos, de nem látványos.

Míg pár éve mindenütt hangos, izgalmas célhardvereket láttunk, idén a jelentősebb gyártók standján főleg switchek és szerverek voltak szoftverekkel, szoftver rétegekkel, és mutatóba hozták csak el a régi technológiát. Videós-broadcast-os szemmel nézve a jövő ijesztően ITs lesz. Pedig nem. Az alapja IT lesz, gyártó függően hagyományos IT, vagy broadcast specifikus, de kihasználva az IT rendszerek rugalmasságát, az igazán jó rendszerek üzemeltetéséhez nem kell majd hálózati mérnökkél válni. Sokat kell majd tanulni a hagyományos tudás mellé, de aki az SDI alapú technológiát értette, és figyelte a trendeket, az át fog tudni lépni a következő korszakba is. A kérdés nem az, lesz-e Magyarországon SPMTE2110 alapú broadcast rendszer, hanem hogy mikor.