Varsóban jártunk, NInA-t láttunk

Azért jó olyan cégnél dolgozni, aminek több országban is van irodája, mert az embernek időről időre lehetősége nyílik külföldi kollégákkal is együtt dolgozni. Ezúttal a lengyel Studiotech irodával fogtunk össze. A legutóbbi konzultációs látogatás során egy referencia projektjüket is bemutatták nekünk.

A Lengyel Kulturális Minisztérium 2013-ban indított egy 12M EUR (EU forrásból támogatott) projektet, egy nemzeti digitális archívum létrehozására. A kétéves előkészítés alatt egy kulturális központ tervei körvonalazódtak: az archívum nem csak egy munkahely, ahol a nemzeti értékeket képviselő film anyagokat digitalizálják és restaurálják, de egy kulturális központ is.

Bejárat

A NInA-ban sikerült a tervezett kettősséget létrehozni, mindkét profilban azonos súllyal dolgoznak. Egyrészről folyamatosan folyik a filmek (35mm, 16mm, 9mm filmek, különféle beta és umatic szalagok) digitalizálása és restaurálása. A mágnesszalagokat a rendelkezésükre álló magnókkal játszák le, ez sajnos előbb utóbb nehézkes lesz, mert a legújabb analóg beta magnókhoz sincs már alkatrész ellátás, az öregebb formátumokról nem is beszélve. A filmeket állapottól és típustól függően Arriscan, Lasergraphics és MWA scannerekkel digitalizálják, majd különféle szoftverekkel végzik rajtuk a zajok és hibák eltüntetését, az újrafényelés, a friss verzió létrehozását.

Arriscan filmscanner

A projekt keretén belül nem csak a nemzeti intézmények anyagait, de bárkinek a régi filmjeit és VHS szalagjait is ingyenesen digitalizálják. Ez a gondolat visz tovább a másik fő profil felé: a NInA-ban nem csak megmentik és felújítják a régi anyagokat, de ezeket be is mutatják az érdeklődőknek. Minden kész anyag elérhető az online archívumban. Ezeket az anyagokat egy könyvtárterem jellegű helyiségben az épületen belül is meg lehet tekinteni. Az épület előtt elterülő füves, parkos részen (ahol az épület kávézójának a terasza is van) szabadtéri mozit üzemeltetnek, ahol archív filmeket szoktak játszani.

Szabadtéri mozi

A kulturközpont funkció másik fontos tere a mozi/előadóterem. Ez egyszerre Dolby ATMOS mozi és színházi előadások, koncertek vagy konferenciák lebonyolítására alkalmas rendezvényterem.

Mozi terem

A projekt szerintem legfontosabb része nem is az, ami kézzel fogható, szemmel látható – bár azt is nagyon jól megcsinálták -, hanem az, ahogy a nemzeti kulturális örökségüknek ezt a szeletét élővé teszik, és beviszik az emberek mindennapjaiba. Itthon talán a MüPa hasonló kulturális központ, reméljük hamarosan megvalósul nálunk is, hogy a raktárakban heverő filmes értékeinket a nagyközönség is élvezhesse.

 

A képek a NinA Instagram oldaláról származnak.